- Ejaan lama adalah Satay.
- Secara khususnya, sate dibuat daripada kepingan daging yang dicucuk pada lidi kelapa@buluh dan dibakar menggunakan api arang batu.
- Sate mula diperkenalkan oleh pedagang Jawa yang menjual daging bakar di pinggir jalan pada abad ke-19.
- Selain sate ayam dan sate daging yang popular, terdapat beberapa jenis sate lain antaranya, sate arnab, sate ikan, sate perut, sate pedal, sate kerang, dan sate ampai ampai.
- Sate turut disertai bersama nasi dalam bentuk ketupat.
- Kuah sate disediakan daripada kacang yang ditumbuk lumat dan digaul serta dimasak dengan pelbagai herba.
- Bau wangi amatlah penting untuk kuah sate.
- Sate juga turut dihidangkan bersama bawang merah dan timun.
Berikut adalah beberapa restoran sate yang menjadi pilihan ramai...
- Sate Kajang Haji Samuri (mempunyai lebih 10 cawangan sekitar Lembah Klang).
- Satay Malaysia (Pengkalan Chepa,Kelantan).
- Satay Ria Pak Ali (Petaling Jawa, Selangor).
- Gerai Satay Mana Lagi (Batu Pahat, Johor).
- Satay Jalil (Batu Pahat, Johor).
Restoran Sate Kajang |
Faberet nieyh !!!! |
rujukan : sinarharian.suaracaknaanda
No comments:
Post a Comment