6/21/2011

Sejarah Sate

Perkara yang kamo perlu tahu mengenai sate...
  1. Ejaan lama adalah Satay.
  2. Secara khususnya, sate dibuat daripada kepingan daging yang dicucuk pada lidi kelapa@buluh dan dibakar menggunakan api arang batu.
  3. Sate mula diperkenalkan oleh pedagang Jawa yang menjual daging bakar di pinggir jalan pada abad      ke-19.
  4. Selain sate ayam dan sate daging yang popular, terdapat beberapa jenis sate lain antaranya, sate arnab, sate ikan, sate perut, sate pedal, sate kerang, dan sate ampai ampai.
  5. Sate turut disertai bersama nasi dalam bentuk ketupat.
  6. Kuah sate disediakan daripada kacang yang ditumbuk lumat dan digaul serta dimasak dengan pelbagai herba.
  7. Bau wangi amatlah penting untuk kuah sate.
  8. Sate juga turut dihidangkan bersama bawang merah dan timun.


Berikut adalah beberapa restoran sate yang menjadi pilihan ramai...


  • Sate Kajang Haji Samuri (mempunyai lebih 10 cawangan sekitar Lembah Klang).
  • Satay Malaysia (Pengkalan Chepa,Kelantan).
  • Satay Ria Pak Ali (Petaling Jawa, Selangor).
  • Gerai Satay Mana Lagi (Batu Pahat, Johor).
  • Satay Jalil (Batu Pahat, Johor).
Restoran Sate Kajang

Faberet nieyh !!!!

p/s : saya amatlah meminati SATE :)


rujukan : sinarharian.suaracaknaanda

No comments: